Tässä postaussarjassa kerron teille aihealueittain hevosten erilaisista sairauksista ja vaivoista - siitä miksi ja miten ne syntyvät, ja miten niitä tulisi hoitaa sekä ennaltaehkäistä. Ensimmäisessä osassa kirjoittelen teille rivistä, joka on hyvin yleinen jalkavaiva hevosilla. Aihe on itsellenikin ajankohtainen, sillä myös Himpulla on ilmennyt riviä ja sitä parhaillaan hoidetaan, joten ajattelin siitä nyt heti ensimäisenä pienen tietopaketin kirjoittaa!
Postauksen kuvat ovat itse ottamiani ja osassa kuvista esiintyy oma ponini, joten luvaton kopioiminen kielletty!
Rivi eli "vuohisrohtuma" on hyvin yleinen, helposti hoidettavissa oleva - mutta silti hyvin kivulias jalkavaiva hevosilla. Rivi esiintyy rohtumana, sekä usein myös rupina vuohiskuopassa, jonka takia se onkin helposti huomattavissa esimerkiksi kavioita puhdistaessa ja jalkoja hoidettaessa. Rivitulehdus on sekundääritulehdus, eli se on yleisimmin seuraus tai jälkitauti jostain muusta sairaudesta tai vaivasta johtuen. Usein myös kuraiset tarhat ja märkä keli tuovat jalkoihin epäpuhtauksia ja pehmittävät ihoa, jolloin riski riviin on paljon suurempi. Lisäksi auringossa palanut iho, eteenkin valkosukkaisella hevosella voi aiheuttaa riviä. Rivitulehduksessa iholla olevat mikrobit ovat päässeet käsiksi ihokudokseen, koska hevosen ihon kyky suojata itseään ulkoisilta haittatekijöiltä on alentunut. Jos vaivaa ei huomata ajoissa tai sitä ei hoideta oikein, pahimmillaan mikrobit pääsevät käsiksi myös syvempiin ihokerroksiin, joka voi edetä imusuonitulehdukseksi eli imppariksi. Jalkojen turvotus ja lämpö ovat merkkejä siitä, että mikrobit ovat jo päässeet syvempiin ihokerroksiin. Mikäli rivi ei lähde paranemaan hoidosta huolimatta tai se on ehtinyt edetä syvempiin ihokerroksiin, on aiheellista ottaa yhteyttä eläinlääkäriin.
Syyt
- sekundääritulehdus, eli seuraus tai jälkitauti
- kurassa ja märällä kelillä pehmittynyt iho ja muut epäpuhtaudet
- auringossa palanut iho, eteenkin valkosukkaisilla
- haavat vuohisten alueella jossa iho on ohutta ja herkkää
- rohtumaa ja rupia vuohiskuopassa
- hevonen kävelee huonosti, liikkeet ovat epäpuhtaita ja aristaa jalkojaan kivun takia
- pidemmälle edenneessä rivissä myös jalkojen turvotusta ja lämpöisyyttä
Ennaltaehkäisy
- jalkojen pitäminen mahdollisimman puhtaina ja kuivina
- päivittäinen jalkojen hoito ja puhdistus
- haavojen huolellinen hoito ja puhdistus eteenkin vuohisten alueella
Hoito
1. Rivialueelta karvojen poistaminen, esimerkiksi klippaamalla. Tavoitteena saada tulehdusalue mahdollisimman puhtaaksi ja hyvin hengittäväksi, jotta mikrobit ja muut bakteerit saisivat mahdollisimman "huonot" elinolosuhteet.
2. Jalkojen ja erityisesti rivialueen huolellinen pesu lämpimällä vedellä, pesussa voi käyttää myös jotain hellävaraista hevosille tarkoitettua ihonhoitoshamppoota tai laimennettua Betadine-liuosta. Tarkoituksena on "pehmentää" rupia.
3. Huuhtele jalat ja irrottele rivialueelta hyvin varovaisesti rupea irti. Älä revi, liian voimakas rupien irrottaminen vain pahentaa tilannetta!
4. Huolellinen kuivaus !!
5. Voitele rupien päälle ja ympäröivään ihoon hellävaraista hoitovoidetta, esimerkiksi Vetramil on todettu meillä hyväksi.
Toista hoitotoimenpide vähintään kerran päivässä, niin kauan että rupi on saatu "väsytettyä irti". Ruven irrottua jatka hoitoa vielä muutaman päivän ajan ja muista pitää jalat kuivina sekä puhtaina!
Onko sinun hevosellasi ollut riviä? Omia kokemuksia ja keskustelua aiheesta saa jakaa ja jatkaa tämän postauksen kommenttikehässä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti