Moikka!
Postaus on toteutettu yhteistyössä konitori.fi kanssa.
Tänään kirjoittelen teille postausta, jossa kerron Konitorilta yhteistyön kautta saamastani SlowFeeding - heinäverkosta. Tämä yhteistyö olikin erittäin ajankohtainen kohdallamme, sillä ponien meille muutettua olen alkanut käyttämään ja eritoten täyttämään heinäverkkoja. Ennen heinien laittaminen oli mielestäni yksi tylsimmistä vaiheista tallipäivärutiinissa, mutta nyt voin sanoa valehtelemattakin että pidän siitä! Mielestäni on kivaa mitata ja laittaa heiniä tarkkaan, jolloin voi myös hyvällä omatunnolla syöttää oikeat määrät heinää kummallekkin ponille. Heinäverkot myös hidastavat ponien syömistä, joka on ollut erittäin hyvä muutos eritoten Himpun kohdalla, joka hotkii heinät ennen kuin ne ehtii antaa..
"Slowfeeding eli suomeksi "hidas ruokinta" on ruokintatapa, joka sopii sekä hevosen ruoansulatuskanavalle että hevosen omistajalle huomattavasti paremmin kuin perinteiset ruokintatavat. Slow feeding sopii kaikille hevosille yhtä hyvin, koosta, iästä, rodusta, käytöstä ja lihavuusasteesta riippumatta. Hevosen omistajalle se antaa vapauden pidempiin ruokintaväleihin, jota muut ruokintatavat eivät tee."
Näin kerrotaan kyseisestä Slowfeeding-heinäverkosta Konitorin nettikaupassa. Ajemmin olen ostanut heinäverkot tyylillä "ostan halvimman mitä kaupasta löytyy", mutta nyt olen ymmärtänyt että näissäkin on todella paljon eroja! Muunmuassa materiaalien laatu, silmäaukon tiheys, verkon koko sekä muoto ja moni muu asia vaikuttavat todella paljon heinäverkon käyttöön. Heinäverkkojen laadun erot olen todennut ensimmäisen kerran ostettuani pari heinäverkkoa juurikin tuolla edellä mainitulla "ostan halvimman mitä kaupasta löytyy" tyylillä.. Kyseessä oli siis nylon- ja puuvillamateriaaliset heinäverkot. Nylon-verkko alkoi rispaantumaan heti, puuvilla on ainakin toistaseksi kestänyt. Myöskin tuo puuvillainen verkko on helpompi täyttää, kuin tuo heppoinen nylon-verkko joka sinkoilee paikasta toiseen hullun lailla, kun yrittää heiniä sinne laittaa. Kummissakin on myös todella suuret silmäaukot, joten ponien repiessä heinää irti verkosta, lähes kaikki heinät ovat hetken päästä lattialla.
Olen aina olettanut, että tuo pussin/pallon muotoinen heinäverkko olisi helpompi ja parempi niin käyttäjälle - kuin täyttäjällekkin. Olin kuitenkin väärässä, jonka totesin täytettyäni ensimmäsitä kertaa tuon Slowfeeding-heinäverkon. Olen vihannut aijemmin yli kaiken heinäverkkojen täyttämistä, jonka takia olen noille pussin muotoisille perusheinäverkoille oman täyttötelineenkin hommannut. Kiristettävät suuaukot ovat aivan järkyttäviä itsekseen heiniä laittaessa ilman sitä täyttötelinettä.. Slowfeeding-heinäverkon pystyin täyttämään kuitenkin itsekseni johtuen lähinnä siitä, että kiristettävää suuaukkoa ei ollut! Ideana on siis että nelikulmion muotoisen heinäverkon yläosa on aukinainen, josta laitetaan heinät sisään verkkoon. Kun heinät ovat verkossa, verkko suljetaan kahdella narulla sieltä yläosasta. Tosin talvella kunnon topparukkaset kädessä tuo narujen sitominen saattaa mennä hankalemmaksi, mutta luulen että siitäkin selvitään!
Eli heinäverkon muoto ja koko olivat pelkkää plussaa! Paketin mukana tuli kaksi valkoista narua, joiden käyttötarkoitusta en aluksi ymmärtänyt ollenkaan. Päädyin kuitenkin siihen tulokseen, että narut olivat tarkoitettu heinäverkon seinään kiinni sitomiseen. Tälläinen puupää olisi siis käyttöohjeetkin mukaan kaivannut, mutta näinkin pärjättiin.
Testastin heinäverkkoja kummillekkin poneille, ja kummillakin heinät olivat yön jälkeen viimeistä kortta myöten syöty! Konitorin-nettikaupassa olevissa ohjeissa kerrottiin, että heinäverkkoon totutellessa kannattaa ensin antaa noin puolet heinistä normaaliin tapaan ja puolet verkkoon, jonka jälkeen pikkuhiljaa lisätä heinäverkossa olevien heinien määrää samalla vähentäen normaalisti annettuja heiniä.
"Hevosia kannattaa totuttaa tähän heinäverkkoon siten, että antaa noin puolet heinästä kuten ennen, ja puolet verkossa. Kun hevonen alkaa syödä ensin heinäverkon heiniä, on se tottunut hitaaseen ruokintaan eikä turhaudu pienistä silmistä. Jotkut hevoset eivät tarvitse totuttelua, toiset taas turhautuvat pieniin silmiin ja voivat koettaa hajottaa verkkoa. Siksi on varmempi ainakin aluksi antaa heinää myös hieman entiseen tapaan."
Eteenkin Himpulle tuo muutos on tehnyt todella hyvää, sillä nyt se ei pysty hotkimaan kaikkea heinää hetkessä niinkuin aikaisemmin! Näitä Slowfeeding-heinäverkkoja on saatavilla monessa eri koossa, tuo minulle sponsoroitu oli pienin koko eli micro, joka oli juuri sopivan kokoinen poneille! Jos isommalle hevoselle ottaisin tuollaisen verkon, se voisi olla hyvä yhden isommassa koossa eli minissä. Tarkemmat mitat ja tiedot löytyy itse konitorin nettikaupasta, kannattaa käydä ehdottomasti tsekkaamassa jos kiinnostaa!
Tilaa omasi www.konitori.fi.
Tosi kiva postaus! Varmaan itsekkin pitäisi hankkia tuollainen..
VastaaPoistaKiitos! :)
PoistaJoo tämä todellakin on hintansa väärti, suosittelen lämpimästi :D
Tuollaine olisikin ollut hyvä meille silloin, kun Noppa oli kesät meidän omassa pihassa ja aion kyllä hankkia jos Noppa vielä joskus meidän pihaan tulee! :)
VastaaPoista